Митрополит Августин очолив паломництво до святинь Закавказзя

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, згідно з планом роботи Синодального військового відділу УПЦ на 2016 рік, 13-25 травня цього року відбулася паломницька подорож делегації відділу, з залученням представників військових формувань України, до країн Закавказзя з відвіданням ранньохристиянських святинь Азербайджану, Грузії та Вірменії. Важливість цього заходу зумовлена миротворчими зусиллями, які Українська Православна Церква декларує у вирішенні збройних протистоянь, в тому числі і в країнах Закавказзя, а також вивченням досвіду організації служби військового духовенства в цих країнах.

До складу делегації, яку очолював голова Синодального військового відділу УПЦ митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, увійшли: заступник голови Синодального військового відділу архімандрит Лука (Винарчук), голова Синодального відділу УПЦ пастирської опіки пенітенціарної системи протоієрей Віктор Яценко, генерал-майор Степаненко В.В. полковники Печенізький В.П., Шматенко О.П., Бочкарьов М.В.

Протягом двох днів делегація перебувала в Азербайджані, де її гостинно зустрів архієпископ Бакинський і Азербайджанський Олександр. Паломники побували на місці мученицької смерті апостола Варфоломія, ознайомилися з архітектурними та культурними пам’ятками Баку, а також мали зустріч з послом України в Азербайджані паном Олександром Міщенком. Кульмінацією перебування в Азербайджані стала Божественна літургія у кафедральному соборі м. Баку, яку очолив митрополит Августин, і яка відбулася 15 травня в День святих жон-мироносиць. До речі, це престольне свято собору і паломники мали можливість  розділити радість свята з багаточисельними прихожанами.

На території Грузії паломники відвідали  Мцхету, монастир Светіцховелі, де зберігається частина хітона Христа, монастир Джварі та храм Сіоні, головною святинею якого є хрест святої рівноапостольної Ніни – просвітительки Грузії.

Найбільш тривалою та насиченою була програма перебування делегації відділу у Вірменії. Тут паломники відвідали монастирі та храми північної Вірменії – Ахпат, Санаін, Одзун.

В монастирі Ечміадзін, який є резиденцією патріарха, делегацію прийняв Святіший Герегін ІІ, Верховний Патріарх і Католікос всіх вірмен. Під час зустрічі патріарх, у тому числі, висловив подяку за молитовну підтримку миру в регіоні, а також побажав миру та злагоди народу України.

У Вірменії паломники також побували у монастирях Дадіванк, де апостол Фома висвятив перших єпископів, Гандзасар, де зберігається частка глави  Іоанна Хрестителя, відвідали монастирі Татєв, Гегард, руїни храму Звартноц, храми Святої Ріпсіме і Святої Гаяне.

Програма перебування делегації відділу у Вірменії була погоджена і відбувалася у тісній взаємодії з головним капеланом Збройних Сил Вірменії єпископом Вартанесом, тому паломники мали можливість ознайомитися з досвідом організації капеланської служби, безпосередньо поспілкуватися з вірменськими капеланами.

У цілому, паломництво було цікавим і насиченим. Заходи, передбачені планом, виконані в повному обсязі. Сподіваємося, що воно принесе користь, а отриманий досвід буде використаний у подальшій діяльності відділу, налагоджені міжнародних зв’язків з військовими капеланами світу.

Прес-служба Синодального військового відділу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  • Недавні записи

  • Календар записів

    Травень 2016
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    « Кві   Чер »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • Архів записів