Пасхальне послання архієпископа Митрофана (Юрчука). 2009р.

 Христос воскресе!

Радіє і торжествує нині видимий і невидимий світ, голоси людей поєднуються з голосами святих Ангелів і небожителів, які прославляють Воскреслого з мертвих Христа Життєдавця. Що може бути радіснішим для людини, ніж усвідомлення тієї істини, що смерті немає, що вона переможена. Саме нагадування про смерть завжди лякало людину, наводило на неї жах. Багато хто й нині боїться її, тому що не вірить у Воскресіння Христове. Де немає віри у Воскресіння Христове, там немає християнства; той, хто не вірить у Воскреслого Христа, – той не християнин. Віра у Воскресіння Христове є наріжним каменем, на якому засновує своє вчення Свята Церква. Святий апостол Павло ясно свідчить: «Якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і віра ваша» (1 Кор. 15,14).
Істину Воскресіння Христового засвідчує духовний досвід Церкви, який має вже майже двотисячолітню історію. За цей час пішли в небуття і зникли цілі держави, багато філософських і релігійних вчень і систем, а Свята Церква переможно крокує світом з проповіддю про Христа Воскреслого. Це найпереконливіший і найнезаперечніший аргумент на користь Воскресіння. І сьогодні, у XXI столітті, ми, православні християни, є спадкоємцями цієї проповіді. Ми нею живемо, вона зміцнює нас у труднощах і випробуваннях, вселяє віру і надію на краще майбутнє. Саме тому ми називаємо християнство релігією оптимізму, саме завдяки цьому наше земне життя набуває свого сенсу і значення.
Своїм Воскресінням Христос Спаситель переміг ворога роду людського – диявола, зруйнував врата пекла й відкрив нам вхід у Царство Небесне. Як через Хрест, страждання і смерть Він увійшов у радість Свого Небесного Отця, так і ми через наші скорботи й випробування ввійдемо в радість Воскреслого Спасителя. А що може бути радіснішим для християнина, ніж вічне спілкування з Богом у Царстві Небесному?! Тому так радісно святкуємо ми цей день, вітаючи один одного древнім і вічним апостольським вітанням: «Христос Воскрес! – Воістину Воскрес!»
Воскресіння Христове раз і назавжди відкрило перед людьми врата вічності. Якими нікчемними видаються у світлі цієї істини наші сварки, наші ганебні розподіли на ворогуючі партії, наша злопам’ятність, які є перепоною на шляху в Царство Небесне. Глибоко нещасними є ті люди, які поринають у жорстокість, гордощі, розпусту і владолюбство, не думаючи про вічність і майбутню відплату. Господь ще тут, на землі, напоумляє нас труднощами і випробуваннями, щоб ми не загинули, а покаялися і спаслися. Ми повинні почути цей напоумливий голос Божий. Цим голосом є і та економічна і фінансова криза, про яку ми останнім часом часто чуємо і говоримо. «Криза», в перекладі з грецької, означає суд, а отже, відповідальність за свої справи і вчинки. Якщо ми підлягаємо суду, значить порушуємо закон, в даному разі – Закон Божий. Господь і попустив цю кризу з метою змусити нас схаменутися і замислитися над тим, що ми робимо. Він хоче, щоб ми повернулися до Нього, і використовує для цього сучасні засоби. Він завдав удару по банках, по біржах, по всій фінансовій системі, тому що вона була заснована на неправді, обмані, насильстві та шахрайстві. Господь усе це зробив для того, щоб гордовиті європейські та американські «мудреці» схаменулися і згадали про Бога, щоб ті, що погрузли в матеріальному благополуччі, згадали про свої душі, покаялися і повернулися до Всевишнього. Тільки через покаяння, через усвідомлення своєї гріховності людство зможе вирішити цю проблему. Якими б важкими не були наслідки цієї кризи, ми, віруючі люди, маємо пам’ятати, що все в руках Божих. Неможливе людині – можливе Богу. По нашій вірі, через наше покаяння і молитву Господь явить нам Свою милість. Як Своїм Воскресінням Він переміг зло і всіляку неправду, так ми з вірою в Його Воскресіння здатні долати всі труднощі і скорботи нашого земного буття. У ці священні дні, коли ми сповнені радості про Воскреслого Господа, коли Сам Господь воскрешає наші грішні душі для більш світлого і досконалого християнського життя, ми долучаємось до істини Воскресіння й утверджуємо на ній свою віру і своє християнське життя. Воскреслий Христос живе всюди, бо на всякому місці владицтво Його. Він з нами завжди, як і Сам Він це обіцяв: «Я з вами по всі дні до кінця віку»   (Мф. 28, 20).
Возлюблені у Господі пастирі, чесне чернецтво, діти й молодь, браття і сестри – вся паства Білоцерківської єпархії Української Православної Церкви!
Сердечно вітаю вас зі Святом свят – Світлим Христовим Воскресінням! Бажаю вам духовно насолодитися цією великою пасхальною радістю, яка допомагає нам духовно зміцнюватися і зростати.
Нехай Воскреслий Христос Спаситель зміцнить наші духовні й тілесні сили для несення життєвого хреста, принесе в наші душі, наші родини і в наше суспільство мир, любов і злагоду.
«Нехай буде з вами благодать, милість, мир від Бога Отця і від Господа Іісуса Христа, Сина Отчого, в істині і любові» (2Ін.1,3).
Воістину Воскрес Христос!
МИТРОФАН,
АРХІЄПИСКОП БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ І БОГУСЛАВСЬКИЙ

Пасха Христова
2009 р.
м. Біла Церква

Комментирование запрещено

  • Недавні записи

  • Календар записів

    Березень 2024
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    « Лют    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
  • Архів записів