Митрополит Августин висловив співчуття Блаженнішому Митрополиту Варшавському і всієї Польщі Савві з приводу кончини Високопреосвященнішого архієпископа Вроцлавського і Щецинського кир Ієремії.

ЙОГО БЛАЖЕНСТВУ,
БЛАЖЕННІШОМУ МИТРОПОЛИТУ
ВАРШАВСЬКОМУ І ВСІЄЇ ПОЛЬЩІ
САВВІ

ХРИСТОС ВОСКРЕС!
Ваше Блаженство,
Блаженніший Владико!

 

 

У першу ніч після Великодня, коли нетлінне світло із Гробу плоттю всім засіяло (Канон Пасхи), Воскреслий Христос покликав розділити пасхальну трапезу у Царствії Небесному Свого вірного служителя.

З глибоким сумом, молитовно висловлюю Вам, а у особі Вашої Святості – єпископату, духовенству, чернецтву та усім вірним чадам Польської Автокефальної Православної Церкви співчуття з нагоди упокоєння у Бозі Його Високопреосвященства, Високопреосвященнішого архієпископа Вроцлавського і Щецинського кир Ієремії.

Однак цей наш сум насправді є світлим, осяяним надією «вічного життя, яке обіцяв був від вічних часів необманливий Бог» (Тит. 1,2), бо у Воскресенні Христовому ми маємо обітницю і запоруку воскресіння для кожного з нас.

Як голові Синодальної Богословської, а потім – Богословсько-канонічної комісії Української Православної Церкви мені доводилось релугярно спілкуватися з блаженної пам’яті архієпископом Ієремією під час міжнародних богословських зустрічей. Велику повагу викликала у мене висока та ґрунтовна освіченість Владики, те, як глибоко він вивчав вплив сучасної філософії в православному богослов’ї, з якою заповзятістю займався проблемами нових досліджень книг Нового Завіту в складі міжконфесійної групи перекладачів. Доктор богослов’я та хабілітований доктор, професор, Владика Ієремія з 2015 р. був також почесним доктором богослов’я Київської духовної академії і семінарії. Він справді прийняв «духа не світу, але Духа, що з Бога, щоб знати про речі, від Бога даровані нам,» що й говорив «не вивченими словами людської мудрости, але вивченими від Духа Святого, порівнюючи духовне до духовного» (1Кор. 2,12-13).

Під час нашої спільної роботи мені приємно було бачити, що Владика Ієремія, обіймаючи з 2001 по 2016 рік посаду президента Польської Екуменічної Ради, яка об’єднує некатолицькі християнські конфесії Польщі, виявляючи повагу до представників інших конфесій, завжди ревно відстоював православні позиції, що забезпечило ПАПЦ провідну роль в  міжконфесійному спілкуванні. Ми з вдячністю згадуємо, як молодь Львівської єпархії Української Православної Церкви, з благословення та на запрошення Преосвященного Владики, кілька років поспіль брала участь в різноманітних міжхристиянських заходах, які відбувалися його патронатом в Польщі.

Коли архієпископ Ієремія був ректором Християнської теологічної академії у Варшаві в 1996-2003 роках, він з великою прихильністю ставився до студентів з України, зокрема з Львівської єпархії, завжди йшов назустріч моїм клопотанням щодо них, розуміючи складні життєві обставини в Україні.

Господь сподобив мене  звершувати Богослужіння разом з Владикою у м. Львові, де він також брав участь у церковних заходах і конференціях. З великою теплотою я згадую ювілейні урочистості з нагоди 2000-річчя пам’яті Апостола Павла, які відбулися в празник святих апостолів Петра і Павла у православній парафії Ханьчова-Висова Новосанчівського благочиння, 11-12 липня 2008 року, у яких я та Владика Ієремія взяли участь на запрошення також нині спочилого Високопреосвященнішого архієпископа Перемиського і Новосанчівського Адама. Хресним ходом разом з парафіянами храму Архістратига Михаїла с. Висова та сонмом духовенства ми піднялися на святу гору Явір, де звершили водосвятний молебень, а також Божественну літургію з Хресним ходом біля каплиці Покрови Пресвятої Богородиці.

Сподіваємося, що Високопреосвященніший архієпископ Вроцлавський і Щецинський Ієремія, відійшовши у вічність у час пасхального торжества, споглядає нині Воскреслого Господа, Який є «Світлом, вище від усякого світла; Радістю вищою за всі радості; Упокоєнням, вище за всякий спочинок; Життям вічним і Спасінням, що перебуває на віки віків» (молитва після IV кафізми).

Хай же наша молитва у дні пам’яті спочилого Владики об’єднає православних вірних Польщі і України у спільному славослов’ї світлого Христового Воскресення.

Упокой, Господи, душу спочилого раба Твого, новопреставленного архієпископа Ієремії!

 

 

З синівською у Христі любов’ю і глибокою повагою,

АВГУСТИН,
митрополит Білоцерківський і Богуславський, 
голова Синодального відділу УПЦ  із взаємодії зі Збройними Силами
  та іншими військовими формуваннями України,
голова Богословсько-канонічної комісії при Священному Синоді УПЦ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  • Недавні записи

  • Календар записів

    Квітень 2017
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    « Бер   Тра »
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
  • Архів записів