Пасхальне послання архієпископа Митрофана (Юрчука). 2010р.

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
Високопреосвященнішого Митрофана,
архієпископа Білоцерківського і Богуславського,
духівництву, чернецтву і всім вірним чадам
Білоцерківської єпархії Української Православної Церкви
Христос Воскрес!
У ці святі дні весь християнський світ святкує і радісно відзначає Пасху Христову.
Пасха Христова — це найбільше свято Православної Церкви. Це «свято свят і торжество з торжеств» — так іменує його християнська традиція, а український народ називає його Великоднем, тобто найвеличнішим днем на землі. Суть цього свята виражена в чудових словах, які ми з почуттям невимовної духовної радості промовляємо разом з усією Церквою: «Христос Воскрес!» Ці слова хочеться промовляти без кінця, й у відповідь чути два інших святих слова: «Воістину Воскрес!»
Великодня радість про Воскреслого Спасителя не вміщується у нашому серці, вона виливається з нашої душі й несе духовне оновлення іншим людям. Слова «Христос Воскрес!» не мають рівних собі в людській мові! Вони є нашою найбільшою святинею, тому що в них — уся сутність нашої віри, вся непохитність нашої надії, вся сила нашої любові до Спасителя, за нас розп’ятого і в третій день за Писанням воскреслого.
Пасха Христова є центральною подією в історії людства. Її значення — у реальній перемозі життя над смертю, добра над злом. «Де твоє, смерте, жало?! Пекло, де твоя перемога?!» — викликує святитель Іоанн Златоуст.
Страх вічної смерті не повинен панувати над нами. Смерть як радикальне зло знищена, і нам відкрилася повнота життя у Христі.
Пасха Христова — це реальний історичний факт і основа нашої віри. Святий апостол Іоанн Богослов пише: «Про те, що було від початку, що ми чули, що бачили своїми очима, що розглядали і чого торкалися руки наші, про Слово життя, — бо життя явилось, і ми бачили і свідчимо, і звіщаємо вам це вічне життя, яке було в Отця і явилось нам» (1 Ін. 1, 1-2). Це божественне життя явилося в Особі Христа Спасителя, Який постраждав і помер за нас з великої Своєї любові до роду людського: «Бо так полюбив Бог світ, що віддав і Сина Свого Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне», — говорить Святе Письмо (Ін. 3, 16).
Своїм Воскресінням Христос Спаситель засвідчив Своє Божественне достоїнство й дав запоруку нашого майбутнього воскресіння. Він став родоначальником нового, оновленого людства. У Бозі всі єдині, і якщо воскрес Він, воскреснемо й ми. І Спаситель засвідчив це Своєю хресною смертю і славним Своїм Воскресінням.
Кожна людина у своєму житті проходить через випробування, страждання й гіркоту поразок. Як часто при цьому ми говоримо про торжество несправедливості, про перемогу зла на добром. Скільки людських життів розбивається об таємницю могутності зла! Для того, щоб уникнути розчарування й зневіри, потрібно пам’ятати: зло вже подолане. Воно переможене Воскресінням Христовим. Щоб бути співпричасниками цієї перемоги, ми повинні бути разом із Христом, і тоді за нашим хрестом постане воскресіння, за примарною перемогою зла — справжня перемога добра, за скорботою — радість.
Саме тому тисячі мучеників і сповідників віри без страху йшли на смерть і на страждання.
Пасха Христова — це початок нового життя у Христі. Переживаючи Великдень тут, на землі, ми долучаємося до Божественного життя і, незбагненним для нас чином, стаємо причасниками вічної і нескінченної Пасхи Христової.
Немає нічого важливішого для кожного з нас, православних людей, ніж наше вічне спасіння. І шлях до нього відкритий для нас силою Воскресіння Христового.
Відтоді як Ангел при гробі Господньому сповістив жонам-мироносицям чудесну звістку, що Христос воскрес, минуло вже дві тисячі років, але ця довічна вість не перестає і сьогодні надихати життєвою силою віруючих людей.
Слова «Христос Воскрес!» зробилися переможним гімном християнства і тією основою, на якій збудована і стоїть Церква Христова.
Сьогодні ми сповнені світлої великодньої радості. Сьогодні Небо і земля святкують і радіють Воскреслому Христу Життєдавцю, і цією радістю ми ділимося один з одним. Нехай ця радість буде джерелом жаданого для всіх нас спасіння.
І цією великодньою радістю ділюся і я з вами, моя білоцерківська паства. Бажаю всім вам, возлюблені у Господі отці, ченці й черниці, діти, молодь, брати й сестри стати причасниками цього найбільшого дару вічного життя, і з вірою у Воскресіння Христове переборюючи труднощі й випробування нашого земного життя, завжди бути переможцями зла.

Воістину Воскрес Христос!

МИТРОФАН,
АРХІЄПИСКОП БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ І БОГУСЛАВСЬКИЙ

Пасха Христова
2010 р.
м. Біла Церква

Комментирование запрещено

  • Недавні записи

  • Календар записів

    Квітень 2024
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    « Бер    
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Архів записів