Представники Синодального військового відділу УПЦ помолилися на Святій Горі Афон за мир в Україні

Військове паломництво на Святу гору Афон відбулося з 15 по 22 липня, з благословення Місцеблюстителя Київської митрополичої кафедри УПЦ митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія.

Організатором заходу виступив Синодальний відділ УПЦ із взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України.

Паломники поставили перед собою завдання помолитися в афонських монастирях про припинення кровопролиття в Україні та за упокій душі новопреставленого Блаженнішого Митрополита Володимира.

Щодня голова Військового відділу митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин відправляв молебні та заупокійні літії.

15 липня паломники прибули в Салоніки — відвідали храм святого Димитрія Солунського, де приклалися до мощей угодника Божого.

Зранку, 16 липня паромом «Аксіон естін» з міста Уранополіс православні військові та правоохоронці прибули у монастир «Дохіар», де їх прийняв ігумен обителі архімандрит Григорій. Перед чудотворною іконою Пресвятої Богородиці «Скоропослушниця» митрополит Августин прочитав акафіст Божій Матері.

Далі — монастир «Ксенофонт», де паломники молилися про мир в Україні перед чудотворною іконою великомученика Георгія Побідоносця.

Звідти пішки вони попрямували до Пантелеїмонова монастиря.

Зранку, 17 липня митрополит Августин звершив в соборному храмі обителі Божественну літургію, після чого паломники приклалися до глави цілителя Пантелеімона. А в монастирській костниці митрополит Августин відправив заупокійну літію за загиблими під час протистоянь в Україні.

У монастирі «Костаманіт» делегацію Синодального військового відділу УПЦ прийняв ігумен обителі архімандрит Агафон. Головною темою бесіди стала ситуація в Україні.

Також протягом цього дня паломники відвідали монастирі «Зограф», «Хіландар» та «Есфігмен». Доречі, останній — це єдина обитель на Афоні, що не має євхаристійного спілкування з Константинопольським Патріархатом. Є версія, що саме на тому місці, де зараз обитель, за часи Київської Русі знаходилася келія преподобного Антонія Печерського.

Групу з України прийняли в монастирі «Ватопед», де наступного дня, 18 липня, паломники помолилися за Божественною літургією, приклалися до Поясу Пресвятої Богородиці та поспілкувалися з ігуменом обителі — архімандритом Єфремом (Кутсу).

Далі була Карея — столиця Афону, де знаходиться центральний виконавчий орган управління чернечою республікою — Протат. Також паломники помолилися перед іконою Божої Матері «Милуюча».

Потім, через монастир «Філофей» паломники приїхали в обитель святого Павла.

Зранку, 19 липня делегація Синодального військового відділу прибула до скиту святої Анни, де митрополит Августин отримав церковне начиння для звершення Божественної літургії на вершині гори Афон.

Увечері, того ж дня він відправив Всеношну в храмі «Панагія», що на висоті 1500 метрів над рівнем моря.

20 липня владика звершив Божественну літургію в Преображенському храмі на вершині Святої гори Афон (висота — 2030 метрів). Всі учасники паломництва причастилися Святих Христових Таїн.

Після Літургії митрополит Августин відправив заупокійну літію за загиблими у братовбивчому протистоянні в Україні.

У підніжжя хреста, що встановлений на вершині гори наприкінці XIX століття, паломники закріпили латунну табличку з молитвою Пресвятій Богородиці про мир у нашій державі.

Увечері того ж дня група православних військових і правоохоронців прибула до Великої Лаври — першого монастиря, заснованого на Святій горі Афон.

21 липня паломники вирушили до Уранополісу, відвідавши скит святого Андрія, а 22 липня повернулися до Києва.

 

Прес-служба Синодального військового відділу УПЦ

 Фото Ярослава Багрія

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  • Недавні записи

  • Календар записів

    Липень 2014
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    « Чер   Сер »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
  • Архів записів