20-річчя відродження Білоцерківської єпархії

1 серпня, у день пам’яті преподобного Серафима, Саровського чудотворця, Білоцерківська єпархія відзначила 20-річчя свого відродження та престольне свято Білоцерківського чоловічого монастиря.

Святкове Богослужіння у Спасо-Преображенському кафедральному соборі у м. Білій Церкві очолив Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри, митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій.

За Божественною літургією Його Високопреосвященству співслужили Високопреосвященніші митрополити: Овруцький і Коростенський Віссаріон, Миколаївський і Очаківський Питирим, Білоцерківський і Богуславський Августин, Сарненський і Поліський Анатолій; Високопреосвященніший архієпископ Луганський і Алчевський Митрофан; Преосвященніші єпископи: Сєверодонецький і Старобільський Никодим, Львівський і Галицький Філарет, а також духовенство Білоцерківської, Київської і Львівської єпархій.

Після читання Євангелія митрополит Онуфрій виголосив проповідь на тему життя і духовних подвигів преподобного Серафима Саровського. Архіпастир дав настанову вірним щодо виховання у собі духу мирного через покаяння та примирення з Богом та засвідчення своєї православної віри не лише словом, а, в першу чергу, прикладом власного життя.

За Літургією було виголошено заупокійну літію за новопреставленого Блаженнішого Митрополита Володимира, а також за «братий и сестер наших в братоубийственней брани смерть приявших и невинно убиенных».

Під час Літургії, за клопотанням Керуючого єпархією митрополита Августина, Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри удостоїв настоятеля храму Архістратига Михаїла у с. Матюші, співробітника Білоцерківського єпархіального управління протоієрея Петра Довгуна черговою священицькою відзнакою – хрестом з оздобами.

Після завершення Літургії митрополит Онуфрій виголосив вітання: «Ваше Високопреосвященство, дорогий владико митрополите Августине! Дозвольте від імені святителів, які сьогодні прибули у Білу Церкву, у цей кафедральний собор і відслужили Святу і Божественну літургію, привітати Вас з ювілеєм – 20-ліття відновлення Білоцерківської єпархії. 20 років, як створено духовний центр, який представляє собою малу Церкву, тому що тут є єпископ, священики, диякони і вірні, а це є структура повноти Церкви. Ми сьогодні радіємо, що за такий зовсім короткий термін часу так відродилася ця благословенна земля, духовно піднялася. Почали звершуватися Божественні літургії в багатьох містах і селах. Священики з особливим ентузіазмом, духовною ревністю звершують своє служіння, працюючи над духовним удосконаленням людей цього краю – це та жертва, яка приємна для Бога. Господь каже, що не хоче від нас ні тельців, ні козлів, щоб ми приносили в жертву, як це було у Старому Завіті. «Сину мій, дай мені серце твоє» (Прит. 23:26). Серце сокрушене і смиренне – це найбільша жертва, яку ми можемо і повинні приносити Богу. І ця жертва з особливою ревністю приноситься у цій благословенній землі. Вітаю всіх священиків цієї єпархії з ювілеєм і бажаю милості та допомоги Божої у вашому пастирському служінні. Ще раз поздоровляю Вас, дорогий владико, з ювілеєм – 20-ліття єпархії. Бажаю Вам допомоги Божої, щоб Господь укріпляв Вас, допомагав і надалі так же достойно нести свій святительський хрест і бути на свічниці свого служіння, щоби люди бачили Ваше світло і прославляли Отця Небесного».

У відповідь митрополит Августин висловив подяку владиці Місцеблюстителю, архіпастирям, духовенству й усім вірним.

Вітальні промови також виголосили архіпастирі, які були попередниками на кафедрі: архієпископ Митрофан та єпископ Никодим. Від єпископа Серафима (першого архієрея Білоцерківської єпархії) було зачитано вітальну адресу.

Потім відбулася невелика концертна програма за участю архієрейського хору та дітей недільної школи Спасо-Преображенського кафедрального собору. Перед початком хорового співу відомий білоцерківський історик Володимир Перерва розповів про історичний шлях Білоцерківської єпархії, наступниці древньої Юр’ївської кафедри, та презентував свою нову книгу, яку було видано до ювілею єпархії – «Білоцерківщина – край православний: з історії Церкви та школи».

З нагоди ювілею єпархії владика Місцеблюститель вручив церковні ордени: доктору історичних наук, академіку Міжнародної слов’янської академії наук, заслуженому діячу науки і техніки України Королю Віктору Юхимовичу – орден преп. Нестора Літописця II ст. та директору білоцерківського видавництва «Яніна» Пшонківському Олександру Володимировичу – орден преп. Нестора Літописця III ст.

Далі – пам’ятне фото, вручення кожному парафіянинові ювілейного значка «20 років відродження Білоцерківської єпархії» і святкова трапеза для усіх присутніх на святі.

Прес-служба Білоцерківської єпархії

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  • Недавні записи

  • Календар записів

    Серпень 2014
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    « Лип   Вер »
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
  • Архів записів