Паломництво до святинь Білорусі

З 8 по 10 травня 2019 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та за погодженням Патріаршого Екзарха всієї Білорусі, Високопреосвященнішого Митрополита Мінського та Заславського Павла, делегація Синодального відділу УПЦ із взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України здійснила паломництво до святинь Білорусі.

Очолив представницьку делегацію, до якої приєдналися члени Української Спілки ветеранів Афганістану, Київської міської спілки інвалідів постраждалих від мін, ветерани районних організацій воїнів-інтернаціоналістів, голова Синодального відділу із взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин.

Після молебна, в якому взяли участь Герой Радянського Союзу Валерій Гринчак, кавалери бойових орденів Костянтин Антощук, Віктор Чередніченко, Сергій Свистунов, Володимир Кубрак та Віктор Балабін, група вирушила в дорогу.

8 травня відвідали Гомельську єпархію. Делегацію зустрів правлячий архірей – Високопреосвященніший архієпископ Гомельський і Жлобинський Стефан біля Гомельського Петропавлівського кафедрального собору, що є центром духовного життя міста. Ця велична православна культова споруда є перлиною відомого Гомельського палацово-паркового ансамблю.

Собор побудований на землях та за активної участі графа Миколи Петровича Румянцева, сина знаменитого воєначальника Петра Олександровича Румянцева. Собор вирізняється надзвичайною гармонійністю частин: центральний престол Святих апостолів Петра і Павла, правий боковий вівтар собору – престол Казанської ікони Божої Матері, у нижньому храмі собору розташований престол Святої рівноапостольної Марії Магдалини, а в хрестильному храмі престол Святого пророка Іоанна Предтечі.

У соборі покояться мощі преподобної Манефи Гомельської та частки мощів святителя Миколая.

Наприкінці дня делегація прибула до Мінська, де її зустрів перший проректор Мінської духовної академії протоієрей Володимир Долгополов, який провів екскурсію в Духовно-освітньому Центрі Білоруської Православної Церкви.

9 травня, День Перемоги та поминання полеглих воїнів, з благословення Високопреосвященнішого Митрополита Мінського та Заславського Павла, Патріаршого Екзарха всієї Білорусі, у храмі Мінської духовної академії на честь святителя Кирила Туровського була звершена Божественна літургія, яку очолив митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин. Владиці-митрополиту співслужили настоятель храму – перший проректор академії протоієрей Володимир Долгополов, проректор з виховної роботи ієрей Андрій Бабушкін, клірики академічного храму, братія у священному сані. Владика Августин звернувся до парафіян і паломників з проповіддю, в якій нагадав про велич та значення цього свята для наших братських народів, подякував священикам, які співслужили, за піднесені молитви за мир в Україні та єдність Православної Церкви, привітав причасників із прийняттям Животворящих Христових Таїн. На храмовому богослужінні співав хор студентів академії і вихованок Мінського духовного училища.

Після Літургії члени української делегації вклонилися святим мощам святителя Миколая Мирлікійського Чудотворця та інших угодників Божих, що почивають у храмі святителя Кирила Туровського. Клірики і парафіяни храму жваво цікавилися українським досвідом соціальної роботи з інвалідами, оскільки прихожанами академічного храму є активні учасники Білоруської асоціації допомоги дітям-інвалідам і молодим інвалідам.

У День Перемоги українська делегація поклала квіти до підніжжя «Пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам», що розташований в центрі Мінська, на острові, посеред річки Свіслоч, який називають «Острів мужності і скорботи».

Головний композиційний елемент меморіального комплексу – пам’ятник, що виконаний у вигляді каплиці XI століття на честь преподобної Евфросинії Полоцької – духовної покровительки Білорусі та жіночого чернецтва. У кожному елементі цього пам’ятника прихований глибокий історичний і філософський зміст. Задуманий як меморіал воїнам, що загинули в Афганістані, він став символом вдячної молитовної пам’яті всім полеглим за свободу Білорусі.

Відбулась тепла зустріч і обмін досвідом з головою Ради Мінської міської організації ветеранів війни в Афганістані «Пам’ять» громадського об’єднання «Білоруський Союз Ветеранів Війни в Афганістані» полковником запасу Володимиром Шоковим, його першим заступником полковником запасу Сергієм Голубєвим, завідувачем філією «Пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам» підполковником запасу Віктором Іванчиковим.

Цього ж дня українську делегацію тепло прийняв у своїй офіційній резиденції Патріарший Екзарх всієї Білорусі, Високопреосвященніший Митрополит Мінський і Заславський Павел, який запросив всіх паломників на святкову трапезу.

Під час зустрічі обговорювали проблеми духовності, здоров’я і морального стану ветеранів воєн і військових конфліктів, вручили сувеніри з символікою Української Православної Церкви і Української Спілки ветеранів Афганістану.

Наступним кроком у програмі делегації було відвідання військово-історичної експозиції Білоруського державного музею історії Великої Вітчизняної війни та віддання данини пам’яті й пошани всім полеглим і живим у тій страшній війні.

На шляху до Полоцька зупинилися біля Меморіального комплексу «Курган Слави». Загальна висота меморіалу складає 70,6 метра. Земляний пагорб висотою 35 метрів вінчає скульптурна композиція з чотирьох багнетів, облицьованих титаном, висотою 35,6 метра кожен. Багнети символізують 1-й, 2-й, 3-й Білоруські і 1-й Прибалтійський фронти, які визволяли Білорусь. Постамент має кільце з барельєфними зображеннями радянських воїнів і партизанів.

В експозиції біля підніжжя меморіалу особливо вразили танки ІС-2, ІС-3, Т-10, Т-34-85, САУ ІСУ-152, артилерійські гармати.

Під час паломництва соборно молилися, читали акафісти, вклонялися мощам святих, що просіяли в братській Білорусі, вели духовні бесіди, роздавали ікони, духовну літературу, обмінювалися сувенірами.

У Полоцьку і Вітебську змістовними і дружніми були зустрічі з керуючим Полоцької єпархією архієпископом Полоцьким та Глубокським Феодосієм, а також із правлячим архієреєм Вітебської єпархії архієпископом Вітебським і Оршанським Димитрієм, які відбулися 10 травня.

Древній Полоцьк славиться своїми храмами, оселями, самобутньою школою архітектури, ремеслами. Центр духовного життя – Спасо-Евфросинівській cтавропігіальний жіночий монастир. Святині монастиря – Ікона і Хрест преподобної Єфросинії Полоцької, список з древнього Ефеського образу Божої Матері.

Спасо-Преображенська церква Полоцького Спасо-Евфросініївського монастиря – це єдиний в Білорусі пам’ятник XII століття, де майже повністю зберігся фресковий розпис.

Глибоке враження справив відроджений Свято-Успенський кафедральний собор Вітебської єпархії Білоруської Православної Церкви.

Для всієї делегації і, в першу чергу, воїнів 103-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії  Віктора Чередниченка і Сергія Свистунова, знаменним стало відвідування гарнізону постійної дислокації і музею бойової слави 103-ї гвардійської повітряно-десантної Ордена Леніна Червонопрапорної Ордена Кутузова другого ступеня дивізії імені 60-річчя СРСР, нині 103-ї окремої гвардійської повітряно-десантної бригади Сил спеціальних операцій Збройних сил Республіки Білорусь.

Завершилася паломницька поїздка відвідуванням Свято-Нікольського жіночого монастиря в місті Могильові.

Під час зустрічей всі бажали Україні скорішого встановлення миру та єдності Православ’я.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  • Недавні записи

  • Календар записів

    Травень 2019
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    « Кві   Чер »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • Архів записів