Циркулярний лист

03 березня 2022 року          Вих № 03

Настоятелям парафій та настоятелям, намісникам і настоятелькам монастирів Білоцерківської єпархії Української Православної Церкви

Циркулярний лист

2 березня 2022 року відбулися збори благочинних Білоцерківської єпархії за участю членів єпархіальної ради, на яких обговорювалися проблеми в церковному житті, що виникли вже в перші дні війни, яка була спричинена нападом військ Російської Федерації на нашу Батьківщину. Зокрема, розглядалося питання відносно звернень до Керуючого Білоцерківською єпархією  духовенства і вірних єпархії щодо доцільності подальшого поминання на Богослужіннях Святішого Патріарха Московського і всієї Русі. Це було спричинене нерозумінням і розчаруванням із приводу того, що Святіший Патріарх Кирил, якого належить поминати як «Великого Господина і Отця нашого», не підніс свій Першосвятительский голос, на відміну від Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Онуфрія, на захист нашого боголюбивого народу України із закликом до керівництва Російської Федерації, зокрема її Президента, припинити військові дії проти нашої держави і розпочати переговори з владою України. Більше того, дехто навіть сприйняв його виступи, починаючи з 23 лютого ц. р., як підтримку військових дій з боку Росії. Із жалем і гіркотою духовенство та вірні зазначають, що й в наступних зверненнях Святішого,  незважаючи на очікування вірних нашої Церкви й усього народу, жодного разу не прозвучало жодного конкретного, недвозначного, турботливого, насправді батьківського висловлювання з оцінкою трагедії і виразом архіпастирського «печалования»  (церковнословʼянською мовою − піклування, клопотання, захист, рятування) про свою паству.

Варто зазначити, що в 1990 році Святіший Патріарх Олексій ІІ під час свого перебування у Свято-Успенській Почаївській Лаврі та в місті Рівне на прохання  духовенства західноукраїнських єпархій  погодився на те, щоб його не згадували на статутних поминаннях під час Богослужінь. Відомо, що цим дозволом користується й досі не лише духовенство, а й єпископи уже протягом 30-ти років, і до цих пір ніхто не казав, що блаженної пам’яті Патріарх Олексій ІІ своєю згодою благословив вчиняти гріх розколу.

Зважаючи на це і беручи до уваги настрої та прохання значної частини духовенства і вірних Білоцерківської єпархії, заради блага, спокою і єдності церковного народу, покладаючись на усвідомлення пастирської відповідальності і розсудливість настоятелів парафій, настоятелів, намісників і настоятельок монастирів, вважаю за можливе і припустиме утримуватися від статутних поминань на Богослужіннях титулу та імені Святішого Патріарха Московського і всієї Русі там, де таке рішення приймається, за умови погодження цього з причтом, парафіянами чи общиною монастиря.

+АВГУСТИН,
митрополит Білоцерківський і Богуславський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  • Недавні записи

  • Календар записів

    Березень 2022
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    « Лют   Кві »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
  • Архів записів