Коментар юридичного відділу Білоцерківської єпархії щодо рішення Кагарлицької міської ради від 12.05.2022 року

Коментар юридичного відділу Білоцерківської єпархії щодо рішення Кагарлицької міської ради від 12.05.2022 року, про призупинення діяльності Української Православної Церкви на території Кагарлицької міської територіальної громади

Рішенням сесії  Кагарлицької  міської ради VІІІ скликання від 12.05.2022 року   № 2499-21-VІІІ, підтримано звернення депутатів Кагарлицької міської ради до священнослужителів Української Православної Церкви (московського патріархату) про призупинення на території Кагарлицької міської територіальної громади у період правового режиму воєнного стану будь-яких зібрань чи заходів у приміщеннях Української Православної Церкви (московського патріархату) та прилеглих до них територіях. Звернення направлено для відповідного реагування до настоятелів храмів  УПЦ, які розташовані на території Кагарлицької міської територіальної громади. Місцевому відділенню поліції доручено забезпечити охорону приміщень церков та прилеглих територій. Текст зазначеного рішення оприлюднений на офіційному веб-сайті міської ради Кагарлика.

Вважаємо таке рішення Кагарлицької міської ради незаконним та таким, що порушує конституційні права громадян на свободу віросповідання.

24 лютого 2022 року, в перший день військової агресії Російської Федерації проти України, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій  засудив цю військову агресію, звернувся до Президента Російської Федерації із закликом негайно припинити братовбивчу війну та назвав цю війну «повторенням Каїнового гріха, який по заздрості убив свого рідного брата та не має виправдання ні у Бога, ні у людей».

Українська Православна Церква засуджує війну проти України, повністю розділяє усі скорботи, що випали на долю нашої Батьківщини і нашого багатостраждального народу. Всі єпархії, монастирі та парафії Української Православної Церкви допомагають біженцям, лікарням, військовим і територіальній обороні, нужденним, опікуються людьми, які потрапили у скрутне становище внаслідок бойових дій.

Відповідно до статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Жодний закон або нормативно – правовий акт України не наділяє органи місцевого самоврядування правом забороняти або втручатися у діяльність релігійних організацій, навіть за умови воєнного стану. Спонукання посадових осіб органів місцевого самоврядування про зміну підлеглості релігійних громад УПЦ на користь новоутвореної ПЦУ, є втручанням у внутрішні справи релігійної громади. Це суперечить як Європейській Конвенції з прав людини, так і Конституції України, адже церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави (частина третя статті 35 Конституції України).

З огляду на вищезазначене слід констатувати, що рішення про призупинення діяльності релігійних громад УПЦ є незаконним та не має юридичної сили.

Під час воєнного стану в Україні продовжують діяти закони нашої держави, в тому числі і Кримінальний кодекс України. Слід нагадати депутатам місцевих рад про те, що за перешкоджання здійсненню релігійних обрядів передбачена відповідальність за статтею 180 Кримінального кодексу України.

В разі блокування входу до релігійних споруд, або створенні будь – яких інших перешкод для проведення богослужінь, радимо звертатися до правоохоронних органів із заявою про вчинення кримінального правопорушення.

Прес-служба Білоцерківської єпархії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  • Недавні записи

  • Календар записів

    Травень 2022
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    « Кві   Чер »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • Архів записів